Afgeronde projecten

Waterproject  ‘Spring of the Kyriama’

Goed en voldoende drinkwater is uiteraard essentieel en van levensbelang. Dit is het grootste project dat de Stichting in 2013 gerealiseerd heeft. Door veel verschillende sponsoracties is hiervoor maar liefst een bedrag van €510.000 opgebracht. 
In Muyinga, een stad in het Noorden van Burundi, is een bestaande bron gebruikt: The spring of the Kyriama. Door middel van een pompstation, gebouwd volgens Europese normen en ingericht met Europees materiaal, werd deze stad van 17.000 inwoners voorzien van schoon drinkwater. Water halen was daar voorheen de taak van kinderen, die 5 kilometer bergafwaarts en vervolgens met hun gevulde jerrycans bergopwaarts moesten lopen. Doordat deze kinderen deze taak niet meer hebben, zijn ze in staat naar school te gaan. Ontwikkeling begint immers bij educatie!


Schrijnend was de situatie in het ziekenhuis van Muyinga; hier beschikte men niet over stromend water. Ook de lokale gevangenis en een weeshuis zijn nu voorzien van schoon water.

Door goed overleg met lokale partijen in Burundi en een aanpassing van het plan, kon een overeenkomst worden gesloten die leidde tot voltooiing van het Waterproject onder leiding van de heer Ben Bos, een Nederlandse installateur en vrijwilliger van de Stichting.

Het water uit de bron wordt opgepompt en verzameld in een vat van 250.000 liter. Er zijn 17 verschillende tappunten aangelegd.

Heel goed nieuws is dat de Wereldbank dit project inmiddels heeft overgenomen en heeft uitgebreid met nieuwe aansluitingen voor de omringende dorpenDiavoorstelling Waterproject

 • waterproject3
 • P1250039
 • P1250040
 • P1250044
 • P1250051
 • P2040191
 • P2040192
 • P2060215
 • IMG_2710
 • IMG_5549
 • IMG_5633
 • IMG_5798
 • IMG_5799
 • IMG_5801
 • IMG_5802


Filmpje openingsceremonie

Schoenfabriek

Schoenfabriek

In het Centre des Handicapés Jean Bosco in Muyinga is een kleinschalige orthopedische schoenmakerij opgezet, die voorziet in zeer eenvoudig, functioneel schoeisel voor de verkoop. Deze schoenfabriek is mede opgezet door de in 2015 overleden heer H. Olde Riekerink.

Straatkinderen

Straatkinderen

In Burundi leven veel straatkinderen, vaak wezen van door aids of oorlog overleden ouders. Deze jongeren werden opgevangen door religieuzen. Zij kregen onderwijs en werden tewerkgesteld, hetgeen betekent dat zij volwaardige leden van de maatschappij konden worden.

Bijenproject

Bijenproject

Het bijenproject was een project ter ondersteuning van kansarme jongeren met het doel hen een nuttig lid van de samenleving te laten zijn. Zij krijgen een opleiding tot imker en voor de beroepen die hiermee samenhangen. Houtbewerkers maken moderne bijenkorven, naaisters maken de maskers en handschoenen, metaalbewerkers maken gereedschappen voor het winnen van honing. De congregatie van de Broeders van Bene Yozefu heeft de organisatie van deze opleidingen en begeleiding van de jongeren op zich genomen. Deze activiteiten worden gecontroleerd door onze vertegenwoordigers ter plaatse.

Computerproject

Computerproject

Een groep mensen met een fysieke handicap en een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werd door ons ondersteund met materialen en lessen in ICT en Wets-en Rechtskennis, zodat zij later een passend beroep zouden kunnen uitoefenen.

Sanitatieproject

Sanitatieproject

Bij een middelbare school die bezocht wordt door ongeveer 2000 leerlingen zijn 2 sanitairgebouwen geplaatst met toiletten, douches, wastafels en een instructieruimte voor lessen in betere hygiëne.

Albino's

Albino's

Albino's zijn een verstoten groep in Burundi. Door hun lichte huid zijn ze zeer gevoelig voor huidkanker en andere ziektes. Nu wordt er ook nog eens als beesten op hen gejaagd voor hun ledematen.

Lichaamsdelen van albino's worden gebruikt voor magische drankjes die mensen rijk zouden moeten maken. In Burundi en andere delen van Afrika bestaat het geloof dat de ledematen van albino's, verwerkt in tovermiddelen, zorgen voor welvaart. Zakenlieden, politici, mannen en vrouwen kloppen bij toverdokters aan voor poeders waarin albinoledematen zijn verwerkt. Het geloof is zo populair, dat de toverdokters de vraag nauwelijks aan kunnen en bendes inhuren om albino's op te sporen, ze te doden en te ontdoen van hun ledematen.

Deze groep uitgestotenen kreeg zonnebrillen, parasols, zonnehoeden en beschermende crèmes.

Musulac graanmolen

Musulac graanmolen

Musulac is babyvoeding, gemaakt van gemalen graan. We doneerden hiervoor een speciale molen.